in Σχόλια

Μαθήματα επαγγελματικής δεοντολογίας

Κατά καιρούς επί προσωπικού τυχαίνει να ακούω διάφορα αλλά ως αρχή έχω να μην ασχολούμαι. Κατά την ταπεινή μου άποψη, όταν έχεις να σχολιάσεις κάτι θετικό ή αρνητικό για κάποιον ή για κάποιους, είναι αξιοπρεπές να απευθυνθείς προσωπικά σε αυτούς και οχι να σχολιάζεις πισώπλατα. Εκτός από υποτιμιτικό για αυτούς που το κάνουν είναι και ανήθικο. Θα μου πεις οτι ο καθένας έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται όπως θέλει… Σαφώς! Για αυτό άλλωστε οι πράξεις μας και τα λεγόμενά μας, μας χαρακτηρίζουν και κρινόμαστε για αυτά. Ο μοναδικός λόγος που μπήκα στον κόπο να ασχοληθώ με την συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, είναι γιατί έθιξαν μια ομάδα συναδέλφων που εργάζονται τίμια και όμορφα στον τομέα της πληροφορικής και συγκεκριμένα στην επιχείρησή μου, την wideweb.gr. Δέχθηκα λάσπη υπογείως αλλά ο Θεός λένε οτι αγαπάει τον κλέφτη, αγαπάει όμως και τον νοικοκύρη. Όπως ήδη προανέφερα αν ήταν επί προσωπικού δεν θα είχα ασχοληθεί καθόλου. Απο τη στιγμή που θίγουν τους συνεργάτες μου και κατ’επέκτασιν τους πελάτες μου, τότε φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να το αφήσω να περάσει έτσι χωρίς να το ξομολογηθώ στο blog μου.

Συγκεκριμένα, φίλος με πληροφόρησε (στέλνοντάς μου screenshot) οτι σε κλειστό group στο facebook με όνομα “Έλληνες προγραμματιστές και designers”, σχολίαζαν τις χαμηλές τιμές της wideweb.gr χαρακτηρίζοντάς μας ως αεριτζίδες, λαμόγια, οτι είμαστε φούσκα, οτι απασχολούμε πιτσιρίκια και άλλα τέτοια. Βέβαια αυτός που ανήρτησε το post στο κλειστό group ήταν ένας “friend” στο facebook που μου είχε κάνει friend request πριν καιρό χωρίς να με γνωρίζει προσωπικά. Αγνώστους γενικά δεν κάνω φίλους στο facebook, αλλά υπό εξαιρέσεις αν δω οτι έχουμε κοινούς φίλους στον επαγγελματικό τομέα τότε δέχομαι τα αιτήματα. Θεώρησα οτι είχα χρέος να του απαντήσω δημόσια για να ξεκαθαρίσω την θέση μου αλλά και να του δείξω οτι είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε συνομιλία απο το να γίνονται πισώπλατα άστοχα και αβάσιμα σχόλια.

Στο συγκεκριμένο group μου έκανε εντύπωση ο σχολιασμός και οι υποθετικές τοποθετήσεις που έκαναν άνθρωποι που δεν είχαν ιδέα ποιοί είμαστε και τί ακριβώς κάνουμε.

Θα ήταν πιο εποικοδομητικό αν ο “φίλος” στο facebook, με καλούσε στο κλειστό group και με ρωτούσε δημόσια για αυτά που “έκραζε”. Αν δεν αποδεχόμουν την πρόσκληση τότε θα ήταν ελεύθερος να υποστηρίξει και να υποθέσει ο,τι ήθελε.  Για να μην τα πολυλογώ όταν τον έκανα mention δημόσια σε σχόλιό μου στο facebook (και διαπίστωσε οτι τον πήρα χαμπάρι), άρχισε λεκτική επίθεση μιλώντας υποτιμιτικά με διάφορα κοσμητικά επίθετα. Το τραγικότερο δε, ήταν η προσπάθειά του να γίνει και συμβουλάτορας.

Γενικότερα πιστεύω πάρα πολύ στον εποικοδομητικό διάλογο και στην ανταλλαγή απόψεων. Αν με καλούσε σε διάλογο θα αποδεχόμουν την πρόσκληση με χαρά. Θεωρώ οτι η βάσιμη κριτική είναι πολύ σημαντική για έναν επαγγελματία απο όποιον και αν προέρχεται. Πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Κάθε μέρα μαθαίνω καινούρια πράγματα και το διασκεδάζω γιατί μου αρέσει ο τομέας που επέλεξα να δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά και εκεί θέλω να μείνω. Δεν μπορεί κάποιος να θωρείται expert όσο μαθαίνει νέα πράγματα, δεν γίνεται πως να το κάνουμε! Για αυτό και εγώ με την σειρά μου, αφήνω όλους αυτούς τους experts να ζήσουν το όνειρο του κλασσικού Ελληνάρα παντογνώστη πληροφορικάριου.

Υ.Γ. 1: Ευτυχώς που το facebook έχει το φοβερό feature του μπλοκ. Διαφορετικά ο συμβουλάτορας ακόμα θα με έκανε μαθήματα.

Υ.Γ. 2: Haters gonna hate λένε στο χωριό μου! Τουλάχιστον έχω haters και το εκλαμβάνω ως ένα βήμα επαγγελματικής καταξίωσης 🙂

Write your comment

Comment