Το καλάμι του startupper!

Θα ήθελα να θίξω ένα περιστατικό που με προβλημάτησε ιδιαίτερα και με ενόχλησε εως ενα βαθμό. Εκτός απο τη κύριά μου απασχόληση, εργάζομαι ως part-time lecturer σε Βρετανικά κολλέγια στην Θεσσαλονίκη. Έχω φοιτητές οι οποίοι πραγματικά έχουν ταλέντο, αλλά επειδή δεν γνωρίζουν τον “έξω κόσμο”, προσπαθώ να βρίσκω τρόπο να τους φέρνω σε επαφή με αξιόλογους ανθρώπους οι οποίοι ενδεχομένως να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τη συνέχεια της σταδιοδρομίας τους. Για αυτό τον λόγο προσκαλώ κατα καιρούς δραστήριους ανθρώπους για να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους φοιτητές μου.

Τα τελευταία χρόνια έχω διακρίνει φοιτητές, οι οποίοι ασχολούνται με game development και έχουν αναπτύξει ενδιαφέρουσες υλοποιήσεις παιχνιδιών. Σε ενα απο τα tech events της Θεσσαλονίκης έτυχε να συναντήσω δυο απο τους founders μιας επιτυχημένης start-up που αναπτύσσει παιχνίδια.Η αλήθεια είναι οτι μου εκανε εντύπωση η ηλίθια έπαρση του ενός οταν τους είπα οτι κάνουν φοβερή δουλειά και το χειρότερο είναι που τον πρότεινα να έρθει όποτε (και εαν) του επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του να μιλήσει στους φοιτητές μου.

Το ύφος του ήταν σαν να του τηλεφώνησαν απο τη wind στις 3 το μεσημέρι για να του πουλήσουν συνδρομή. Η άρνηση ήταν άμεση και χωρίς ίχνος ευγένειας. Το μετάνιωσα αμέσως και εκείνη τη στιγμή διαπίστωσα οτι οι παπάρες (ευτυχώς λίγοι) υπάρχουν στην start-up scene. Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν δυο είδη επιτυχημένων startupper. Εκείνων που τους έκατσε το timing, και εκείνων που διάβασαν το timing. Οι πρώτοι είναι οι “καταλάθος” επιτυχημένοι, χωρίς όραμα και όρεξη για ενα καλύτερο community. Οι δεύτεροι είναι η ελπίδα μας, καθώς είναι αυτοί που όσο busy και αν είναι, όταν τους καλέσεις θα δεχθούν με χαρά όσο κουραστικό και αν είναι κάτι τέτοιο. Γιατί πολύ απλά γνωρίζουν πως αυτό αποτελλεί επένδυση τόσο για τους ίδιους, όσο και για το μέλλον της startup scene.

Ο λόγος που ξόδεψα τόσα keystrokes, δεν είναι για αυτόν τον παπάρα, αλλά για να τονίσω τη σημαντικότητα όλων των επιτυχημένων startupper, καθώς και η επιρροή τους στο community. Μπορεί οι ίδιοι να μην το καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι, αλλά εγώ που το βλέπω και το ζω μέσω της εκπαίδευσης, σας διαβεβαιώ οτι είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεστε Εκπαιδευτικά ιδρύματα μια στο τόσο και να συνομιλείτε με φοιτητές. Δεν θα χάσετε!

Υ.Γ.: Για αυτό προσοχή, όποιος μου ξανα αρνηθεί πρόσκληση, θα είναι η επόμενη άναρτηση στο συγκεκριμένο blog  χε χε χε (almost kidding!) :p