5 απλά βήματα για να γίνεις περιζήτητος επαγγελματίας προγραμματιστής

Υπάρχει συνταγή της επιτυχίας για να γίνεις περιζήτητος προγραμματιστής; Η απάντηση είναι ναι και οχι. Για να γίνεις περιζήτητος προγραμματιστής, συνήθως δεν διαφέρει απο κάποιον άλλον επαγγελματία που είναι περιζήτητος γιατί είναι πολύ καλός σε αυτό που κάνει π.χ. γιατρός, υδραυλικός, μηχανικός κοκ. Σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν εκείνοι που εργάζονται για τα προς το ζην, και αυτοί που αγαπούν την εργασία τους και βάζουν το κάτι παραπάνω που λέγεται μεράκι. Μεράκι σημαίνει συνεχής επαγγελματική αυτοβελτίωση μαθαίνοντας νέα πράγματα με σκοπό την διαρκή εξέλιξη. Συνεπώς ένας περιζήτητος προγραμματιστής θα πρέπει να έχει διάθεση για μάθηση, περιέργεια, υπομονή, επιμονή και δημιουργικότητα.

Πάμε τώρα ως προς την συνταγή. Τον προγραμματισμό ή θα τον αγαπήσεις, ή θα τον μισήσεις. Εξαρτάται βέβαια τί εμπειρία θα έχεις ως αρχάριος. Εαν μπλέξεις με μια γλώσσα προγραμματισμού που δεν μπορείς να την κατανοήσεις, το πιθανότερο είναι να τον μισήσεις και να μην ξανα ασχοληθείς. Απο την άλλη, εαν ξεκινήσεις με μια γλώσσα προγραμματισμού που σου αρέσει, τότε θα αγαπήσεις τον προγραμματισμό και θα συνεχίσεις. Επομένως, η συνταγή πάει ως εξής:

  1. Αρχικά ξεκινάς με προγραμαμτισμό γιατί τον βρίσκεις ενδιαφέρον και θες να μάθεις να κατασκευάσεις και εσύ τα δικά σου προγράμματα, παιχνίδια, ιστοσελίδες κλπ. Θα πρέπει να είσαι διατεθημένος να καείς κυριολεκτικά για τα επόμενα 10 χρόνια. Γιατί 10 χρόνια; Γιατί τοσα περίπου χρειάζονται για να γίνει κάποιος “expert” σε κάποιο αντικείμενο σύμφωνα με τον Peter Norvig και το πολύ καλό post που ανέβασε σχετικά με τίτλο Teach yourself programming in ten years.
  2. Βρες μια γλώσσα προγραμαμτισμου που την κατανοείς και σου αρέσει. Πειραματίσου αρχικά και στη συνέχεια ξεκίνα με τα βασικά στον προγραμματισμό. Στο Διαδίκτυο υπάρχει πολύ υλικό για να μάθεις ο,τι επιθυμείς εύκολα και γρήγορα.
  3. Προγραμμάτισε. Ξεκίνα να πειραματίζεσαι. Μη φοβάσαι να πειραματιστείς στον κώδικα. Αν δεν χαλάσεις δεν πρόκειται να μάθεις. Χρειάζεται πρακτική εξάσκηση για να κατανοήσεις τον προγραμματισμό.
  4. Συζήτησε με προγραμματιστές. Διάβασε κώδικα απο άλλους προγραμμτιστές. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ πιο αποτελεσματική απο το να διαβάσεις αυτούσιο ένα βιβλίο προγραμματισμού.
  5. Συνεργάσου σε projects μαζί με άλλους προγραμματιστές. Μπορεί να είσαι ο καλύτερος στην ομάδα, αλλά κάποιες φορές μπορεί να είσαι ο χειρότερος. Και στις δύο περιπτώσεις είσαι κερδισμένος. Στην πρώτη περίπτωση που είσαι ο καλύτερος απο τους άλλους μπορείς να δοκιμάσεις τις ικανότητές σου να οργανώσεις και να ηγηθείς σε ένα project. Στην περίπτωση που είσαι ο χειρότερος στην ομάδα, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθεις καινούρια πράγματα απο έμπειρους του είδους.

Εαν ακολουθήσεις τα παραπάνω και βρίσκεις διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα την διαδικασία του προγραμματίζειν, τότε έχεις πολύ σοβαρές πιθανότητες να γίνεις ο επόμενος ninja programmer. Δεν είναι τυχαίο που οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο είναι οι προγραμματιστές :)

Καλή αρχή (εαν σας έπεισα…)